Museum Klicka för större bilder

Vad är Lorem Ipsum?


Lorem Ipsum är en utfyllnadstext från tryck- och förlagsindustrin. Lorem ipsum har varit standard ända sedan 1500-talet, när en okänd boksättare tog att antal  1960-talet i samband med lanseringen av Letraset-ark med avsnitt av Lorem Ipsum, och senare med mjukvaror som Aldus PageMaker.

Här monteras en torkcylinder från Kaschermaskin KM20 som ett minne från pappersbrukstiden. De som monterar är från vänster Martin Almarsson, kranförare Magnus Carlsson och Sten-Inge Hugosson.

Kaschermaskinens torkcylinder som är uppställd på pappersbrukets personalparkering. Montörerna som gjorde det är Sten-Inge Hugosson och Martin Almarsson.

Bruksmuseet, Hilding Nilsson som är på bilden har kört många pappersrullar på kärran som syns i hörnan på rummet, det var före truckarnas tid som allt fick utföras med handkraft.

Jan Müntzing vid kvarnstenen som hans farfar kamrer Johannes Müntzing har graverat in sitt namn och åren på bruket. Denna kvarnsten som vi med hjälp av Jan fann i resterna av en berså vid kontoret Lugnet som nu är rivet, stenen var då trasig men efter restaurering så finns den nu vid Solidfabriken.

Leif Bäck i brukets Museum, han har här på sig den portvaktsklocka som nattvakten bar med sig på sina runder i bruket för att bevaka attinga inbrott eller bränder förekom, nycklar fanns utplacerade på platser
han måste besöka och där vrida om i klockan. August Nilsson på ”Kråkebacken¨ var en av nattvakterna.

Arne Holmgren visar här upp de revolvrar som var köpta för att skydda brukets pengatransporter. Dessa revolvrar användes som skydd för överfall vid transporter av pengar när löner delades ut och när man hämtade eller satte in pengar på banken i Markaryd. Om dessa revolvrar någonsin kom till bruk vet vi ej men troligen inte. Medaljerna i
montern har bruket tilldelats på utställningar i början av 1900-talet.

Här träffas gamla bekantar på utställningen om bruket i Markaryds kulturhus 2009. Fr. v. Sten Svensson, Börje Johansson och Hilding Nilsson.

Utställningen om bruket i Markaryds kulturhus 2009. På bilden är Fr. v. Leif Bäck, Thomas och Berit Wirandi.

Utställningen om bruket i Markaryds kulturhus 2009. Här har Karl-Erik Hyll och Hilding Nilson en pratstund.

Utställningen om bruket i Markaryds kulturhus 2009. Här träffas Jarl Holmkvist, Hilding Nilsson och Sten Svensson, de var tidigare arbetskamrater på bruket. I bakgrunden syns Hans Ek.

Många besökte utställningen första dagen.

Karl Larsson handlade bruksfilmer på utställningen.

Sten Svensson och Bertil Gladh utbyter bruksminnen här på utställningen.

Annette Mantell besökte utställningen på Julskyltningsdagen.

Intresserade utställningsbesökare.

Här visar vi en avlöningsask sådan arbetarna fick lönen i var 14:de dag, dessa användes under första hälften av 1900-talet, som synes så är den inte stor och många av arbetarna hade redan handlat upp det mesta av pengarna i brukets handelsbod så därför var det fråndragits löningen och endast några små slantar skramlade i burken, ja så var livet förr vid bruket.

Här ser ni åter avlöningsasken tillsammans med ett
standar viket visar på hur liten asken är.

DVD-film Nr.1 om bruket åren 2006-2009 som visar produktionen och arbetet på bruket samt vyer av byggnaderna. Filmen finns nu till försäljning genom cirkeldeltagarna.

Lagamillutställning i Markarydskulturhus den 29nov – 23 dec.2009.

DVD-film Nr.2 om bruket åren 1946-1977 av konstruktören Harry Stanfors. Denna film är som original filmad med 8 m.m. smalfilm och omlagd till DVD format. Filmen finns nu till försäljning genom cirkeldeltagarna.